کودک خبرچین و فضول (برخورد و شیوه رفتار صحیح)

« راهنما و دانستنی‌ها »

بچه‌ها به دلایل مختلفی خبرچینی می‌کنند. اکثر آن‌ها نمی‌دانند این کار اشتباه است و نباید آن را انجام دهند. معمولا انگیزه‌ کودکان از خبرچینی متفاوت و بچگانه است. برخی از دلایل خبرچینی کودک عبارت است از:

  • ناراحت و عصبی شدن از اطرافیان مثل خواهر، برادر، مادر، پدر
  • حس حسادت به برادر یا خواهر یا یکی از دوستانش
  • اعمال قدرت بر کودکان دیگر
  • تقویت عزت نفس خود
  • جلب توجه والدین و اطرافیان
  • ارتباط برقرار کردن

خبرچینی بچه هر علتی که داشته باشد والدین باید با توجه به انگیزه کودک از خبرچینی، رفتار مناسب از خود نشان دهند. مهمترین دلیل خبرچین شدن کودکان، رفتار خود والدین است؛ زیرا درک حریم خصوصی و اهمیت حفظ آن برای کودکان سخت است.

.

چگونه بچه ها خبرچینی را یاد می گیرند؟

برخی از رفتار‌های اشتباه والدین که منجر به لجبازی و اصرار بر انجام کار غلط از سوی کودک می‌شود، تنبیه کردن، فریاد کشیدن و توبیخ کودک خبرچین در حضور دیگران است.

کودکان به دو شیوه خبرچینی را یاد می گیرند:

1. کودک از جایی این گونه رفتار را آموخته است. در واقع الگوی خانوادگی در این مسئله تاثیر دارد.

2. وقتی کودک خبر را به جایی می‌برد و یا می‌آورد مورد تشویق بزرگتر‌های خود قرار می‌گیرد.

.

سن سخن چینی در کودکان

بسیار طبیعی است که کودکان 5 تا 6 ساله ( پیش از دبستان) مسائل درون خانه را برای اطرافیان بازگو ‌کنند. به عنوان مثال کودک ممکن است بگوید “ما شام قورمه سبزی خوردیم” یا “دیشب بابا و مامان با هم دعوا کردن”. دادن این اطلاعات در این سن برای بچه‌ها، خبرچینی محسوب نمی‌شود، بلکه آنها با گفتن این خبرها می خواهند با اطرافیان ارتباط برقرار کنند.

.

با کودک خبرچین چگونه رفتار کنیم؟

◉ والدین باید مراقب رفتار خود باشند؛ چون بهترین الگو برای فرزندان خود هستند.

◉ گاهی کودک به علت کم توجهی خانواده یا حتی معلم‌های مدرسه خبرچینی می‌کند. والدین و بزرگتر‌های کودک باید به او توجه کنند؛ و برایش وقت بگذارند و به او نشان دهند برای محبت دیدن از سوی آن‌ها نیازی به خبرچینی کردن نیست.

◉ بزرگتر‌ها زمانی که کودک خبرچینی می‌کند، نباید به او بخندند و تشویقش کنند.

◉ نباید با کودک فضول، خشن برخورد کرد؛ چراکه لجباز‌تر شود.

◉ به جای تنبیه و دعوا کردن کودک باید با او درباره علت بد بودن سخن چینی صحبت شود.

خبرچینی در کودکان زیر هفت سال در صورت انجام اقدامات بالا از سوی والدین پس از مدتی از بین خواهد رفت. اما اگر فضولی در کودک مورد توجه و رسیدگی قرار نگیرد، با بزرگ‌تر شدن او، این عادت در کودک شکل گرفته و منشا رفتار‌های ناپسند خواهد شد؛ بنابراین با آگاهی و رعایت صحیح‌ترین نحوه برخورد با کودک فضول و خبرچین از این موضوع جلوگیری کنید.

اگر خبرچینی در زمانی که کودک به مدرسه می‌رود (هفت سالگی به بعد) ادامه پیدا کرد، درصورتی که کودک این رفتار را از والدین الگوبرداری نکرده است و به طور مستقیم و یا غیرمستقیم برای فضولی کردن تشویق نشده است، حتما باید از روانشناس کودک و نوجوان برای پیدا کردن علت سخن چینی کودک و درمان آن کمک بگیرند.

.
منابع :
.https://www.yasanclinic.ir

error: Alert: Content selection is disabled!!