.
استرس کودکان در مدرسه چه تاثیراتی بر یادگیری درس دارد؟
همان طور که در قسمت بالا توضیح دادیم، استرس موجب میشود میزان یادگیری کودکان کاهش پیدا کند. اما علاوه بر کاهش یادگیری، استرس معایب دیگری نیز دارد. شما میتوانید در قسمت زیر با مهمترین تاثیرات استرس کودکان در مدرسه آشنا شوید:
.
۱) مشکل در مشارکت
کودکانی که مشکل استرس دارند در کلاس درسی نمیتوانند در بحثهای کلاسی شرکت کنند. معمولا این کودکان هنگام مشارکت در پروژههای گروهی دچار مشکل میشوند. بنابراین یکی از مهمترین تاثیرات استرس کودکان در مدرسه، مشکل مشارکت آنها در بحثهای گروهی است. این موضوع در بلند مدت موجب خشم کودکان میشود. زمانیکه آنها نمیتوانند در فعالیتهای گروهی شرکت کنند توانایی برقراری ارتباط با دوستان خود را نیز از دست میدهند.
.
۲) بیماریهای جسمی
استرس، ترس و وحشت به سیستم ایمنی بدن آسیب میزند. معمولا کودکانی که دچار استرس زیاد هستند با مشکلاتی مانند معده درد و بدن درد مواجه میشوند. معمولا این علائم در طول هفته اتفاق میافتد و کودکان در روزهای تعطیل احساس بهتری دارند. والدین باید رفتار کودکان خود را تحت نظر داشته باشند تا عوامل استرسزا را شناسایی کنند. اگر استرس و اضطراب برای یک مدت طولانی درمان نشود کودکان را دچار مشکلات زیادی میکند.
.
۳) حواس پرتی
استرس کودکان در مدرسه موجب میشود آنها درس را یاد نگیرند. اما دلیل اصلی که آنها نمیتوانند درس را یاد بگیرند حواس پرتی است. نگرانی و استرس موجب حواس پرتی کودکان میشود و آنها دیگر نمیتوانند به کلاس درس و صحبتهای معلمان تمرکز کنند.
.
۴) خستگی بیش از حد
استرس و نگرانی میتواند موجب خستگی بیش از حد شود. معمولا استرس کودکان در مدرسه موجب میشود که آنها خسته باشند و گاهی اوقات در کلاس درس بخوابند. خستگی بیش از حد نیز، یادگیری کودکان را کاهش میدهد و به عبارت دیگر اجازه نمیدهد کودک در کلاس درس تمرکز کند.
۵) ترس از گفتگو
دانشآموزانی که در مدرسه استرس دارند، معمولا از صحبت و گفتگو دوری میکنند. این موضوع نه تنها بر یادگیری کودکان تاثیر میگذارد بلکه موجب میشود آنها با دوستان خود نیز ارتباط برقرار نکنند. همان طور که مطالعه میکنید استرس کودکان در مدرسه میتواند معایب بسیار زیادی هم از نظر تحصیلی و هم از نظر اجتماعی برای کودکان داشته باشد.
.
۶) فرار از مدرسه
استرس کودکان در مدرسه میتواند موجب تاثیرات منفیتری نیز شود. کودکان و دانشآموزانی که در مدرسه استرس دارند معمولا از رفتن به مدرسه خودداری میکنند. آنها به هیچ عنوان علاقه ندارند در مدرسه حضور داشته باشند و از انجام تمامی تکالیف فراری هستند.
خب اگر استرس کودکان در مدرسه به صورت جدی ادامه داشته باشد، والدین چه کارهایی میتوانند انجام دهند؟ والدین میتوانند برای کاهش استرس کودکان در مدرسه کارهای زیر را انجام دهند:
۱) به پزشک متخصص مراجعه کنید
یک موضوع مهم را باید به یاد داشته باشید، استرس در افراد طبیعی است. این بدین معنی است که هر فردی تا اندازهای میتواند استرس داشته باشد. اما اگر این میزان استرس در کودکان به حدی زیاد باشد که مدرسه رفتن و یادگیری کودکان را تحت تاثیر قرار دهد باید والدین به یک پزشک متخصص مراجعه کنند. کودکان باید در محیط مدرسه بدون استرس قرار بگیرند تا قدرت یادگیری بیشتری داشته باشند. هر عاملی که موجب میشود آنها دچار استرس شوند باید شناسایی شده و توسط والدین حل شوند.
.
۲) عامل استرس کودکان در مدرسه را شناسایی کنید
شناسایی عاملی که موجب استرس میشود بسیار اهمیت دارد. والدین باید عوامل استرسزا را شناسایی کنند و دنبال راهکاری برای رفع آنها باشند. به این نکته توجه داشته باشید که استرس با افسردگی و بیش فعالی متفاوت است. برخی از والدین فکر میکنند استرس به معنی بیش فعالی است، اما این طرز فکر کاملا اشتباه است. اگر استرس کودکان در مدرسه بیش از حد باشد این موضوع مربوط به افسردگی یا مشکل دیگری نمیشود. کودکان ممکن است بنا به هر دلیلی مشکلی در مدرسه داشته باشند و این مشکلات موجب استرس آنها میشود. والدین باید عوامل را شناسایی کنند و به دنبال راهحل باشند.
.
۳) یک برنامه مناسب برای آنها در نظر داشته باشید
استرس کودکان در مدرسه میتواند از محیط خانه شروع شود. به عنوان مثال کودک شما در خانه تمرین و تکالیف مدرسه را انجام نمیدهد و هنگامی که به مدرسه میرود دچار استرس میشود. در مثالی دیگر زمانیکه کودکان شب به موقع نمیخوابند صبح کم خواب هستند. این کم خوابی میتواند موجب حواس پرتی و استرس کودکان شود. بنابراین والدین باید یک برنامه منظم و مناسب برای کودکان در نظر داشته باشند تا آنها دچار استرس نشوند.
۴) با معلمان در ارتباط باشید
یکی از مهمترین کارهایی که والدین در زمان تحصیل کودکان باید انجام دهند، ارتباط منظم با معلمان است. زمانی را برای ملاقات با معلمان مشخص کنید تا از احوال کودکان خود آگاه شوید. اگر معلمان بدانند که کودکان دچار استرس و اضطراب هستند به بهترین شکل به آنها کمک میکنند. به عنوان مثال، معلمان میتوانند از طریق روشهای زیر از کودکان حمایت کنند:
◉ معمولا کودکان از اینکه در جلوی بقیه کودکان از آنها درس پرسیده شود، استرس و نگرانی دارند. اگر معلمی بداند کودکی در این مورد استرس دارد از راههای دیگر برای پرسش و پاسخ استفاده میکند. معلمان میتوانند از دانشآموزان سوال کنند که در کدام مکان راحتتر هستند و در همان جا از آنها سوال بپرسند. معلمان میتوانند از آنها سوال بپرسند و چند سرنخ ساده برای پاسخ به آنها ارائه دهند.
◉ اگر دانشآموزی نمیتواند در محیط کلاس و در کنار بقیه دانشآموزان، تحقیق خود را ارائه دهد از معلمان بخواهید تحقیق او را به صورت تکی بررسی کند. این موضوع موجب میشود استرس کودکان در مدرسه کمتر شود.
◉ برخی از کودکان به دلیل برگزاری امتحان استرس بیش از حد دارند. با معلمان صحبت کنید اگر امکان داشته باشد امتحان کودک شما را به صورت تکی برگزار کند. این موضوع میتواند در طولانی مدت موجب کاهش استرس کودکان در مدرسه شود.
.
۵) شرایط کودکان را به مسئول مدرسه اطلاع دهید
اگر استرس کودکان در مدرسه به قدری زیاد باشد که مانع از انجام فعالیتهای عمومی شود باید شرایط را به مسئول و مدیر مدرسه اطلاع دهید. این موضوع موجب میشود که مسئولین با دقت بیشتری با کودک شما رفتار کنند و از این موضوع مطلع باشند که کودک استرس و اضطراب دارد.
.
۶) در مورد مدرسه و تکالیف مدرسه با کودکان صحبت کنید
اگر میخواهید استرس کودکان در مدرسه کمتر شود باید با آنها در مورد مدرسه و شرایط آن صحبت کنید. ممکن است والدین به دلیل مشغله زیاد وقت نداشته باشند شرایط کودکان را در مدرسه دنبال کنند. اما اگر به دنبال کاهش استرس و اضطراب کودکان در مدرسه هستید باید به صورت روزانه در مورد شرایط مدرسه و درسها با کودکان خود صحبت کنید.
زمانیکه والدین بدانند کودکان با چه مشکلاتی مواجه هستند دید بهتری به مسائل پیدا میکنند. بنابراین در مورد درسها، معلمان، دوستان و تمامی اطلاعاتی که در مورد مدرسه وجود دارد مطلع باشید. صحبت کردن با کودکان در مورد مشکلات مدرسه به آنها اعتمادبهنفس میدهد که شما از هر مشکلی آگاه هستید و به آنها کمک میکنید.
.
۷) برای بازی و سرگرمی آنها وقت بگذارید
متاسفانه یکی از مهمترین دلایلی که موجب استرس کودکان در مدرسه میشود، فشار بیش از حد والدین برای درس خواندن است. برخی از والدین برای کودکان برنامهها و فعالیتهای زیادی در طول روز برنامهریزی میکنند. این بدین معنی است که کودکان از صبح تا ظهر در مدرسه هستند سپس به سراغ کلاسهای فوق برنامه میروند، عصر باید تکالیف خود را انجام دهند و …. زمانیکه این شرایط برای مدت طولانی تکرار میشود کودکان دچار خستگی و استرس میشوند.
.
۸) خونسردی خود را تحت هر شرایطی حفظ کنید
استرس کودکان نه تنها در مدرسه بلکه در محیط خانه نیز وجود دارد. بنابراین والدین باید به نوع رفتار خود توجه زیادی داشته باشند. کودکان از والدین خود نحوه مقابله با مشکلات را یاد میگیرند. استرس کودکان در مدرسه تا حدی طبیعی است اما اگر این حالت بیش از حد در هر محیطی رخ بدهد والدین باید نگران باشند. تحت هر شرایطی خونسردی خود را حفظ کنید و کودکان را به دلیل داشتن استرس سرزنش نکنید.
.
سخن آخر
هر کودک و دانشآموز ابتدایی دچار استرس و اضطراب میشود و در هر فردی این استرس میتواند شرایط متفاوتی داشته باشد. والدین باید عواملی که موجب استرس کودکان میشود را شناسایی کنند و برای رفع عوامل راهی پیدا کنند.
.
منابع :
.https://ajimaji.org