روش های ایجاد انگیزه در دانش آموزان ابتدایی

« راهنما و دانستنی‌ها »

دانش‌آموزان در هر پایه تحصیلی که قرار داشته باشند به انگیزه و اشتیاق برای مطالعه درس‌ها نیاز دارند. ایجاد انگیزه در دانش آموزان به ظاهر یک کار دشوار است اما با یک برنامه‌ریزی دقیق به راحتی قابل انجام است. والدین به آینده کودکان خود بسیار اهمیت می‌دهند و انتظار دارند دانش‌آموزان در هر زمانی با انگیزه بسیار بالا درس‌ها را مطالعه و آن‌ها را یاد بگیرند. اما این انگیزه خود به خود ایجاد نمی‌شود.

.

ایجاد انگیزه در دانش آموزان برای درس خواندن

ایجاد انگیزه در دانش آموز به ظاهر کاری دشوار است. اما والدین می‌توانند با انجام کارهای زیر دانش‌آموزان را به درس خواندن علاقمند کنند:

.

۱) عوامل بازدارنده را پیدا کنید

اولین قدم برای ایجاد انگیزه در دانش‌ آموزان پیدا کردن عوامل بازدارنده است. عواملی که موجب می‌شود دانش‌آموزان نتوانند درس بخوانند را پیدا کنید. کودکان ابتدایی به دلایل مختلف ممکن است انگیزه برای مطالعه نداشته باشند. یافتن ریشه این مشکل کاملا به والدین بستگی دارد. شما باید عواملی را پیدا کنید که انگیزه کودکان را برای درس خواندن کمرنگ می‌کنند. برخی از دلایلی که موجب می‌شوند دانش آموزان انگیزه لازم برای درس خواندن نداشته باشند به صورت زیر هستند:

درک ضعیف از مطالب و مفاهیم درسی موجب می‌شود که دانش‌آموزان انگیزه لازم برای درس خواندن را نداشته باشند.

مسائل و مفاهیم درسی برای دانش‌آموزان مهم نیستند و چالشی برای آن‌ها ایجاد نمی‌کنند.

فعالیت‌های درسی مناسب با سبک یادگیری آن‌ها نیست.

اعتماد به نفس پایین در دانش‌آموزان موجب می‌شود آن‌ها انگیزه لازم برای درس خواندن را نداشته باشند.

استرس و اضطراب بیش از حد در مدرسه نیز یک عامل بازدارنده دیگر است.

.

۲) زمان مطالعه را برای دانش‌آموزان آسان‌تر کنید

یکی دیگر از کارهایی که والدین برای افزایش ایجاد انگیزه در دانش آموزان می‌توانند انجام دهند، آسان نمودن زمان مطالعه است. اما این جمله چه معنایی دارد؟ والدین باید تمامی کارهای ممکن را انجام دهند تا کودکان و دانش‌آموزان هنگام مطالعه راحت و آسوده باشند. والدین برای ایجاد انگیزه در کودکان و دانش آموزان باید کارهای زیر را انجام دهند:

◉ ایجاد فضای آرام: یک فضای آرام و بدون حواس پرتی برای مطالعه دانش‌آموزان ایجاد کنید.

◉ غذا و نوشیدنی: زمانی که کودکان گرسنه هستند تمرکز بر روی یادگیری بسیار دشوار است. قبل از مطالعه و درس یاد گرفتن از این موضوع مطمئن باشید که کودکان به خوبی غذا خورده باشند.

◉ ابزارهای مناسب: والدین باید از این موضوع مطمئن باشند که مداد، پاک کن، ماشین حساب و سایر ابزارهای مهم در اختیار کودکان قرار دارند. زمانی که این ابزارها در اختیار دانش‌آموزان هستند وقت آن‌ها برای پیدا کردن این ابزارها تلف نمی‌شود و با انگیزه به درس خواندن ادامه می‌دهند.

.

 

۳) همراه دانش‌آموزان یک برنامه مطالعه ایجاد کنید

دانش‌آموزانی که با برنامه عمل می‌کنند، عملکرد بهتری در مقایسه با سایر دانش‌آموزان دارند. داشتن یک برنامه مطالعاتی به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا آن‌ها در یک مسیر مشخص و معین حرکت کنند. والدین باید در پایان هر روز با کودکان، برنامه روز بعد را طراحی کنند. کودکان خودشان نیز باید در انجام این برنامه‌ریزی به والدین کمک کنند و برنامه را خودشان تنظیم کنند. زمانی که دانش‌آموزان خودشان برنامه‌ریزی می‌کنند با روند درس‌های خود بیشتر درگیر می‌شوند. برنامه دانش‌آموزان باید شامل موارد زیر باشد:

  • انجام تکالیف روزانه را مشخص کنید.
  • مدت زمان لازم برای انجام هر درس را تعیین کنید.
  • مدت زمان استراحت و درس خواندن را مشخص کنید.
  • اولویت درس‌ها و تکالیف را مشخص کنید.

.

۴) یک سیستم پاداش ایجاد کنید

بدون شک یکی از مهم‌ترین کارهایی که والدین برای افزایش ایجاد انگیزه در دانش آموزان می‌توانند انجام دهند، ایجاد سیستم پاداش است. والدین باید به همراه دانش‌آموزان یک سیستم پاداش ایجاد کنند. اما سیستم پاداش چه معنایی دارد؟ به عنوان مثال اگر دانش‌آموزان بتوانند درس‌های خود را در زمان مشخص تمام کنند پس از درس می‌توانند تلویزیون نگاه کنند. این سیستم پاداش کاملا به والدین بستگی دارند و آن‌ها با توجه به علایق کودکان خود می‌توانند این سیستم پاداش را ایجاد کنند.

.

۵) استرس و اضطراب را محدود کنید

ایجاد انگیزه در دانش آموزان توسط والدین انجام می‌شود و والدین بهترین کارها را می‌توانند برای دانش‌آموزان انجام دهند. والدین باید استرس و اضطراب کودکان را تحت کنترل داشته باشند. اگر کودکان استرس داشته باشند این موضوع بر درس خواندن آن‌ها تاثیر می‌گذارد یا حتی ممکن است این استرس انگیزه کودکان را برای درس خواندن ضعیف کند. والدین می‌توانند زمان بیشتری را با کودکان سپری کنند و در مورد احساس و افکار کودکان با آن‌ها صحبت کنند. این موضوع موجب می‌شود استرس دانش‌آموزان کمتر شود و با انگیزه بیشتری درس‌های خود را مطالعه کنند.

والدین باید از این موضوع مطمئن باشند که کودکان هیچگونه استرس و اضطرابی ندارند. در مورد مدرسه و تکالیف با دانش‌آموزان صحبت کنید و بعد از مطالعه درس با آن‌ها بازی کرده و با آن‌ها وقت بگذرانید. انجام فعالیت‌هایی مانند نقاشی، گوش دادن به موسیقی و … می‌تواند استرس کودکان را کاهش دهد.

.

۶) بر بروی یادگیری تمرکز کنید نه نمرات بالا

بسیاری از والدین تنها بر روی نمرات دانش‌آموزان تمرکز می‌کنند و اگر دانش‌آموزان نمرات کمی کسب کنند آن‌ها را سرزنش می‌کنند. این موضوع بسیار نادرست است، زیرا دانش‌آموزان انگیزه خود را برای درس خواندن از دست می‌دهند. والدین بهتر است به جای تمرکز بر روی نمرات بر روی یادگیری دانش‌آموزان تمرکز کنند. به عنوان مثال زمانی که کودکان یک مساله ریاضی را حل می‌کنند آن‌ها را تشویق کنید. از این موضوع مطمئن شوید که آن‌‌ها مفاهیم را یاد گرفته‌اند. اگر می‌خواهید انگیزه دانش‌آموزان افزایش پیدا کند از آن‌ها بخواهید مفاهیم را توضیح دهند.

.

۷) دانش‌آموزان را برای انجام اهداف کوچک تشویق کنید

والدین باید فرزندان خود را تشویق کنند تا اهداف مطالعاتی کوچک برای خود معین کنند. این موضوع به کودکان کمک می‌کند تا با انگیزه بیشتری درس‌های خود را مطالعه کنند. به عنوان مثال از دانش‌آموزان بخواهید فقط یک مبحث از آموزش محیط و مساحت را در ریاضی مطالعه کنند. زمانی که دانش‌آموزان فقط یک مبحث را یاد می‌گیرند با انگیزه بیشتری سایر درس‌ها را مطالعه می‌کنند. تعیین اهداف کوچک به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا در صورت موفقیت اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند. تعیین اهداف کوچک هنگام مطالعه می‌تواند به صورت زیر باشد:

یک بخش مشخص از درس ادبیات، ریاضی یا … را انتخاب کنید.

۱۰ سوال از یک درس را برای کودکان مشخص کنید تا آن‌ها را یاد بگیرند.

یک درس را برای آن‌ها مشخص کنید تا در ۲۰ دقیقه مطالعه کنند.

.

۸) تکنیک‌های مختلف را امتحان کنید

یکی از نکات مهمی که والدین باید آن را در نظر داشته باشند، استفاده از روش‌ها و تکنیک‌های مختلف است. تمامی دانش‌آموزان با یک روش به درس خواندن علاقه پیدا نمی‌کنند و انگیزه مطالعه در آن‌ها ایجاد نمی‌شود. هر دانش‌آموز روش متفاوتی برای یادگیری و آموزش نیاز دارد. اگر تنها از یک روش برای آموزش کودکان استفاده کنید و آن‌ها در این روش درس را یاد نگیرند، انگیزه آن‌ها برای درس خواندن کاهش پیدا می‌کند. تکنیک‌ها و روش‌های مطالعه مختلفی را امتحان کنید تا متوجه شوید فرزند شما با کدام روش مطالب را بهتر یاد می‌گیرد.

.

۹) زمان استراحت را فراموش نکنید

اگر به دنبال ایجاد انگیزه در دانش آموزان ابتدایی هستید نباید استراحت را فراموش کنید. این یک طرز فکر بسیار اشتباه است که دانش آموزان از ابتدای صبح تا انتهای شب فقط درس بخوانند. انجام تکالیف مدرسه کار بسیار مهمی است اما مغز انسان نمی‌تواند پشت سر هم فقط درس بخواند و در یک کار تمرکز کند. دانش‌آموزان باید زمان‌های خود را به درستی تنظیم کنند تا نه تنها زمان مطالعه لازم داشته باشند بلکه بتوانند یک زمان لازم برای استراحت نیز داشته باشند. والدین برای تنظیم زمان استراحت می‌توانند کارهای زیر را انجام دهند:

زمان مشخصی را برای استراحت و زمان مشخصی را برای درس خواندن مشخص کنید.

بعد از هر مطالعه ۳۰ دقیقه‌ای به دانش‌آموزان یادآور شوید که استراحت کنند.

زمان استراحت را ۵ الی ۱۵ دقیقه تنظیم کنید.

.

۱۰) تمرین و تکرار را به دانش‌آموزان آموزش دهید

یکی از روش‌هایی که موجب می‌شود انگیزه دانش‌آموزان برای مطالعه درس افزایش پیدا کند، تمرین و تکرار است. به عنوان مثال فرزند شما مبحث مساحت و محیط را به خوبی یاد نگرفته است. او نباید به سراغ یادگیری سایر مفاهیم ریاضی برود. از این موضوع مطمئن شوید که کودک شما با تمرین و تکرار این مبحث را یاد بگیرد. همین موضوع به نظر ساده موجب ایجاد انگیزه در دانش‌ آموزان می‌شود. آن‌ها یاد می‌گیرند با تمرین و تکرار تمامی مباحث را آموزش ببینند.

.

۱۱) از کودکان خود حمایت کنید

اگر می‌خواهید ایجاد انگیزه در دانش آموزان بیشتر شود باید به عنوان والدین همیشه از آن‌ها حمایت کنید. زمانی که کودکان حمایت والدین را احساس کنند کارهای خود را با انرژی بیشتری انجام می‌دهند. اگر کودکان بدانند تحت هر شرایطی چه نمره کم بگیرند چه نمره بالایی داشته باشند والدین از آن‌ها حمایت می‌کنند بدون استرس درس‌ها و تکالیف خود را مرور می‌کنند.

.

۱۲) یک فضای مطالعه با آرامش ایجاد کنید

بسیاری از والدین تصور می‌کنند که درس خواندن تنها راز موفقیت برای دانش‌آموزان است. اما این نکته را در نظر نمی‌گیرند که کودکان باید در یک محیط آرام و بی سروصدا درس بخوانند. اگر به دنبال ایجاد انگیزه در دانش ‌آموزان ابتدایی هستید باید یک فضای آرام برای مطالعه آن‌ها در نظر داشته باشید. محیط آرام و بدون حواس پرتی برای مطالعه کودکان یک مکان بسیار مناسب است.

.

سخن آخر

ایجاد انگیزه در دانش آموزان ابتدایی کار دشواری نیست. والدین باید این نکته را در نظر داشته باشند که دانش آموزان ابتدایی رابطه خوبی با مدرسه ندارند و به سختی با محیط مدرسه ارتباط برقرار می‌کنند. بنابراین والدین باید توجه زیادی به شرایط کودکان داشته باشند و با توجه به شرایط از آن‌ها حمایت کنند.

.
منابع :
.https://ajimaji.org

error: Alert: Content selection is disabled!!